Många är intresserade av mina forskningsresultat och de olika fenomen som jag forskar på. De intresserar sig därför att min forskning har en praktisk tillämpning. Exempel på pressdebatt och intervjuer i nyhets- och debattprogram i TV och radio där min forskning inom personlighetspsykologi, neuropsykiatriska funktionshinder, missbruk och rättspsykiatri, uppmärksammats är väldigt många. I samarbete med andra, genom debatt och intensiva mediaframträdanden, har jag påverkat en rad historiska beslut. Några exempel:
- Thomas Quick (Store Bergwall) blev 2013 fri från samtliga åtal och därmed sin rättspsykiatriska vård. Mitt sakkunnigutlåtande bifogades samtliga resningsansökningar på åtta fallande morddomar.
- Sömnmedlet och våldtäktsdrogen Rohypnol (flunitrazepam), som ”förvandlar ungdomar till mördarmaskiner”, blev 2001 narkotikaklassat av Läkemedelsverket och 2004 togs det bort från den svenska läkemedelsmarknaden.
- Det psykodynamiskt tolkade Rorschachtestet och liknande test är inte längre i bruk som ledande psykologiska testmetoder inom rättspsykiatri och psykiatri.
Nedan finns några exempel på min samverkan med media. De många TV och radiointervjuerna nämns inte här.
Thomas Quick
Under 1990-talet erkände Thomas Quick ett 30-tal mord, som ska ha begåtts mellan 1964 och 1993, främst i Sverige och Norge. Han blev dömd till rättspsykiatrisk vård. På uppdrag av advokaterna Thomas Olsson och Martin Cullberg från Advokatfirman Silbersky har jag utrett frågan huruvida risken för falska erkännanden är förhöjd om en person genomgår en återgestaltningsterapi och samtidigt är påverkad av sömnmedel (bensodiazepiner). Jag granskade Thomas Quicks erkännanden och hans rättspsykiatriska vård. Jag skrev ett sakkunnigutlåtande som ledde till att han blev friad från samtliga åtal.
Dokument inifrån: Att skapa en seriemördare
Hannes Råstam SVT2 8/11 2009, samt 12, 14/11, men även STV1 10/11 2009.
”De som kritiserar polisutredningen i Att skapa en seriemördare tillhör genomgående personer som professionellt arbetat med Quickutredningarna, såsom poliserna Jan Olsson, Ture Nässén, Ann-Helen Gustafsson, Lennart Jarlheim och Ragnvald Blomqvist, ostelogen Rita Larje, psykiatern Ulf Åsgård, doktorn i rättspsykiatri Anna Dåderman, samt professor Leif GW Persson”, skriver Hannes Råstam 1 (fgj.se).
Högskolan Väst fick ta del om fallet: https://www.ttela.se/nyheter/trollh%C3%A4ttan/h%C3%B6gskolan-v%C3%A4st-fick-ta-del-av-fallet-quick-1.2738944
Rohypnol (flunitrazepam)
23-åringen drogad vid dåden – Forskningsrapport från Karolinska. Ungdomar kombinerar Rohypnol med alkohol för att öka aggressiviteten.
DAGENS NYHETER 24 JULI 1998
”De ungdomar jag intervjuat säger att de tar rohypnol för att de vill begå våldsbrott. För att slippa vara rädda”, säger fil kand i psykologi Anna Dåderman på Karolinska sjukhuset rättspsykiatriska klinik.
”Någon av de intervjuade sa att det var lätt att mörda. Efteråt drabbas de ofta av minnesluckor, så de inte behöver komma ihåg vad de har gjort”.
Forskare varnar unga för Rohypnol
GÖTEBORGS-POSTEN 3 AUGUSTI 1998
”Livsfarligt, de blir som vilda djur, fullständigt galna. När sedan effekten försvinner minns de oftast ingenting av vad som skett på grund av de stora minnesförluster som drogen orsakar”, säger psykologen Anna Dåderman.
Tabletter bakom brutala våldsdåd – ”Rohypnol gjorde det lättare att mörda – det var som att skära i smör”
GT 14 OKTOBER 1998
”Ungdomar tar Rohypnol för att de vill bli aggressiva och begå våldsbrott!” – det hävdar forskaren Anna Dåderman på Karolinska Institutet, efter en stor intervjuundersökning.
”Det skrämmande är att de sagt till mig att de gillade den känslan!” säger Anna Dåderman.
”Alla mänskliga känslor skalas av med Rohypnol. Det är väldigt skrämmande.. Och de jag har talat med är helt övertygande om att de har begått våldsbrotten på grund av Rohypnol”, säger Anna Dåderman.
Innedrog orsakar våldsbrott – Forskare slår larm och kräver totalförbud mot sömnmedlet Rohypnol
DAGEN 20 OKTOBER 1998
”Det obehagliga är att det inte fanns någon orsaksrelaterad aggressivitet bakom utan ett mer kyligt våld där offret bara råkade vara i vägen. Människor som tar det här preparatet blir helt avskalade och överger allt det som vi allmänt kallar normalt beteende”, berättar Anna Dåderman som har sin tjänst vid Institutet för rättspsykiatri vid Karolinska Institutet.
”Nästan alla av dem är övertygade om att brotten har begåtts just på grund av tablettmissbruket, säger Anna Dåderman som vill se ett totalförbud av Rohypnol i Sverige.
Rohypnolmissbruk hos unga våldsbrottslingar
DAGENS MEDICIN 26 NOVEMBER 1998
”De har känt sig oövervinnerliga. Samtidigt har de helt förlorat känslan för sin omgivning och för konsekvenserna av sitt handlande. De tycker också att de fått svårt att styra sina impulser. Minsta lilla motstånd får våldsamma konsekvenser.” – Anna Dåderman tycker att samhället gjort alldeles för litet för att komma över flunitrazepam. Hon anser att Sverige i likhet med USA borde förbjuda innehav av medlet.
Rohypnol bakom många våldsbrott
SVENSKA DAGBLADET 12 JANUARI 2000
”Brottslingarna blir av med alla mänskliga känslor som empati, och känner sig ’iskalla’, säger Anna Dåderman forskare i rättspsykiatri och biologisk psykiatri vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
”Det handlar om exempelvis grov misshandel och mord, /…/ särskilt råa våldtäkter med sadistiska inslag. Många begår också rån när de är påverkade av flunitrazepam”, säger Anna Dåderman.
”Det borde stoppas. Detta är mycket allvarligt. Många oskyldiga människor har redan dött och skadats, och det kommer att bli fler offer för våldsbrott som kopplas till flunitrazepam”.
Flunitrazepam kopplas till många våldsbrott
LÄKEMEDELSVÄRLDEN VOLYM 104 NUMMER 1 2000
”Under påverkan av drogen kände de sig lugna och kontrollerade, ’man får göra vad som helst’. De angav också att medlet är effektivt mot ångest”, säger Anna Dåderman som har gjort studien bland rättspsykiatriskt undersökta män.
”Sömnsvårigheter kan lika bra behandlas med andra bensodiazepiner eller med kognitiva medel”, säger hon och menar att ”flunitrazepam omgående bör avregistreras som läkemedel”.
Sömnpiller gör våldsmän känslokalla – Missbrukare tar 50–60 tabletter. Preparatet förbjudet i USA, men svenska Läkemedelsverket vill ha det kvar.
DAGENS NYHETER 6 AUGUSTI 2000
”De upplevde att de blev ’bättre’ våldsbrottslingar; extra kalla och effektiva. En av killarna uppgav att han kom i ett mer metodiskt stadium och kunde planera brottet bättre”, säger Anna Dåderman.
”De gör det för att öka självförtroendet, för att känna sig oövervinnliga. Medlet undertrycker känslor som rädsla, ilska och ledsenhet. Det ger dessutom minnesluckor efteråt, vilket anses praktiskt i polisförhör.”
Rohypnol ökar våldet i samhället
GÖTEBORGS-POSTEN 20 APRIL 2003
”Jag har talat med 15-åringar som har missbrukat Rohypnol i flera år och jag känner inte någon annan drog som är farligare. Den borde ha varit förbjuden i Sverige för åratal sedan”, säger Anna Dåderman, och poängterar, att det även finns ett utbrett dolt missbruk i Sverige.
”De största missbrukarna är äldre män, de använder det som sömnmedel och kombinerar detta med alkohol och misshandlar sina fruar. Jag har hört om 60-åriga män som misshandlat sina 80-åriga mammor. Men det är inte kutym i dessa hem att göra en polisanmälan mot den som är snäll i vanliga fall. Däremot anmäls missbrukarna av sina grannar”.
Experten: Man kan inte styra sin egen vilja
AFTONBLADET 26 MAJ 2003
Varför är Rohypnol så farlig? ”Man kan inte styra sin egen vilja på grund av det som händer i hjärnan”, säger Anna Dåderman som snart lägger fram en doktorsavhandling – landets första om Rohypnol inom rättspsykiatri.
Blir alla farliga av Rohypnol? ”Den påverkar väldigt individuellt och vi vet inte idag exakt vad som gör att vissa påverkas mer än andra” Men det beror bland annat på vilken ämnesomsättning man har, hur länge man tagit Rohypnol, ålder och om det är första gången”.
Vad är det som händer i hjärnan när man tar Rohypnol? ”Rohypnol är ett bensodiazepin och de påverkar transmittorsubstanserna i hjärnan som påverkr vårt beteende och våra känslor. Bland annat påverkas amygdalakomplexet som styr empati och våra känslor för andra”.
Hur känner sig en person som tagit Rohypnol? Man kan göra saker man annars inte skulle vara i stånd att göra. Man kan bli väldigt paranoid, se syner, få mardrömmar och få för sig att andra är beväpnade och därför ge sig på dem.
Rohypnol gör ungdomar till mordmaskiner
AFTONBLADET 24 AUGUSTI 2003
”Brottslingar förvandlas till känslokalla mordmaskiner”, säger Anna Dåderman, som arbetar med en avhandling om Rohypnol inom rättspsykiatrin.
”Rohypnol höjer känslan av att man kan klara allt. Man blir hänsynslös och begår fruktansvärda våldsbrott”, säger Anna Dåderman.
”Jag har i åratal förespråkat att drogen ska förbjudas i hela världen. Det vore enklast. Det finns andra sömnmedel som inte har sådan våldsframkallande effekt som Rohypnol”, säger hon.
Rekrytering, bemanning och utveckling av personal
5 faktorer för att bedöma personligheter
VD-TIDNINGEN NUMMER 3 2021
Anna M. Dåderman och Petri Kajonius om personlighetstester i VD-tidningen.
”Rätt person på rätt plats är målet för alla företag. Ett sätt att lyckas med detta konststycke vid en rekrytering är att genomföra ett personlighetstest. Ett av dessa är Big Five.”
Länken till artikel: 5 faktorer för att bedöma personligheter – VD-tidningen (vdtidningen.se)
Forskare: Anpassa arbetsplatsen efter personlighet
PERSONAL & LEDARSKAP NR 9-10 2020
”Grunden för att förstå en arbetsplats är att kartlägga personligheterna som arbetar där. För att ge hög arbetsmotivation bör arbetet sedan anpassas efter detta. Det anser Anna Dåderman, professor i psykologi, som nyligen skrivit boken Vem är du?.”
”Det är många konsulter som lever på att sälja personlighetstester som bygger på pseudovetenskap och som använder metoder som inte är bra. Det är dags att sadla om”.
”Människor mår bättre när de inte behöver gå emot sin personlighet”, säger Anna Dåderman och förklarar att personlighet består av tankar, känslor och beteenden. ”Så fördela arbetsuppgifterna utifrån personlighet”.
Så ökar du dina chanser att lyckas: Ta reda på vem du är!
AFTONBLADET NUMMER 12, 28 MARS-3 APRIL 2021
”Extraversion verkar fylla en evolutionär funktion och handlar om att avläsa varandras sociala dominans”.
”Att ha en hög nivå av neuroticism innebär att du är vaksam på faror och problem som kan uppstå och det är också en viktig egenskap”, säger Anna Dåderman.
”Jag tror att många skulle må bättre av att acceptera sin personlighet”
Forskare varnar för ovetenskapliga personlighetstest: ”I värsta fall meningslösa”
SYDSVENSKAN och HELSINGBORGS DAGBLAD 1 DECEMBER 2020
”Att lära sig mer om sin egen och andras personlighet kan göra livet lättare, både i privatlivet och på jobbet. Det menar psykologiforskarna Petri Kajonius och Anna Dåderman. Men de varnar för att vissa personlighetstester kan vara meningslösa. I stället efterlyser de fler tester som grundar sig på fem gemensamma drag.”
Länken till artikel: Forskare varnar för personlighetstester: ”I värsta fall meningslösa” – HD
Arv och miljö
Arv eller miljö? Så formas vår personlighet
DAGENS NYHETER 23 JANUARI 2021
”Ungefär hälften av vår personlighet beror på de gener vi ärvt från våra föräldrar. Men ärftlighetens betydelse får sällan något genomslag i samhällsdebatten” säger personlighetsforskarna Anna Dåderman och Petri Kajonius.
Anna Dåderman säger att man som förälder gärna vill tro att en bra uppfostran är viktig. ”Vi kan särskilt minnas vissa uppfostringsmetoder och orättvisor mellan syskonen väl. Men frågan är om dessa haft en sådan enorm påverkan i utvecklingen av vår personlighet som många tror”, säger hon.
Länken till artikel: Vad påverkar egentligen vår personlighet? – DN.SE
Forskare: Socioekonomiska förklaringar till brott duger inte – ”Ett mysterium” varför svenska kriminologer inte vill veta av forskning om ärftliga orsaker till kriminalitet
NYA TIDER 2 NOVEMBER 2021
”Personlighetsdrag som till sto del är ärftliga styr vårt beteende till minst femtio procent”, säger Anna Dåderman till Nya Tider.
”…antisociala personlighetsdrag har större betydelse än socioekonomiska faktorer”.
”Det är ett mysterium varför kriminologer på BRÅ inte tar vara på denna forskning.”
”När jag offentliggjorde mina resultat från tvångsomhändertagna ungdomar där jag undersökt deras personlighetsdrag, konstaterade jag att över 50 procent uppfyllde kriterierna för psykopati. Det blev väldigt negativt mottaget, man ville inte veta.”
Länken till artikel: Forskare: Socioekonomiska förklaringar till brott duger inte – NyaTider.se
Forskare varnar för ovetenskapliga personlighetstest
HELSINGBORGS DAGBLAD 1 DECEMBER 2020
”Freud hade fel när han hänvisade alla misslyckanden i vuxenlivet till händelser i barndomen”, säger Anna Dåderman.
”Personlighet är både en självklarhet och ett mysterium. Syskon, till exempel, kan ju likna varandra på många sätt, men också skilja sig mycket åt. Det är viktigt att känna till sin egen och andras personlighet eftersom de bidrar till att forma våra liv. Vi kan inte förändra personligheten med vår vilja, men lära oss att förhålla oss till den”, säger Anna Dåderman.
Länken till artikel: Forskare varnar för personlighetstester: ”I värsta fall meningslösa” – HD
Psykopati
Psykopati vanligt hos unga kriminella
PSYKOLOGTIDNINGEN NUMMER 5 2003
”Psykopati är en klar riskfaktor för kriminalitet”, säger Anna Dåderman.
”De mönster av avvikande personlighetsdrag vi funnit hos dessa ungdomar ökar vår förståelse för unga kriminella. De visar också på en stor sårbarhet hos denna grupp av ungdomar när det gäller risken att utveckla allvarliga mentala störningar. Och det pekar på behovet av nya behandlingsprogram med eventuella inslag av medicinering och kognitiv beteendeterapi”.
”Det är oetiskt mot ungdomar med psykopati att först tvångsomhänderta dem och sedan inte ge dem adekvat behandling”